Zdroje dat a informací použitých v NutriPro
Celý program je vytvořen na základě odborné literatury. Na této stránce naleznete použité zdroje, ze kterých jsme v programu čerpali.
Databáze potravin:
- Jednotlivé potraviny jsou vyzdrojované přímo v programu NutriPro EXPERT
- Potraviny kustovnice-goja a acai byly zadány podle literatury: Valeriya Krasovskaya. Antioxidant Properties of Berries: Review of Human Studies and their Relevance in the Context of the European Food Safety Authority. Hogeschool van Amsterdam, 2012.
Doporučené denní dávky:
- Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3.
- Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 2. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2018. ISBN 978-80-906659-3-4.
- Přehled všech nutrientů, včetně dalších informací: https://wiki.nutripro.cz/nutrienty
Energetický výdej, rovnice výpočtu BMR, tabulka PAL:
-
Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3.
- Hodnoty pro výpočet jednotlivých aktivit: https://sites.google.com/site/compendiumofphysicalactivities/home
- Výpočet BMR u dětí pomocí Schofieldovy rovnice: http://files.gastroped.cz/200000206-2bb282cab9/doporuceni-psdg-nespecificke-strevni-zanety-u-deti-2016.pdf
Výtěžnostní a retenční faktory pro recepturní modul ProfiReceptury:
-
Výpočet výživové hodnoty potravin
-
Tables of weight yield of food and retention factors of food constituents for the calculation of nutrition composition of cooked foods (dishes). Bundesforschungsanstalt für Ernährung, Karlsruhe, 2002.
-
Tabulka výtěžnostních faktorů podle USDA
Další zdroje informací:
-
Ketogenní poměr živin: https://epi-care.eu/wp-content/uploads/2017/09/Ketogenic-Guidelines-for-Infants.pdf, https://www.neurologiepropraxi.cz/pdfs/neu/2013/02/08.pdf
Receptury v databázi, které naleznete pod následujícími zkratkami: